Wegwijzer Eemnes
Protestants Christelijke Basisschool Eemnes
Vierkant Bosje 35 | 3755 BE Eemnes

T 035 5386921
E wegwijzer@proceon.nl

Programmeren op De Wegwijzer

15 sep 2017

Op school leren kinderen al heel veel, toch is er vaak minder aandacht voor het ontdekken van hun digitale talenten. Dat is jammer, want deze talenten zijn in onze huidige samenleving van onschatbare waarde. Daarom is het belangrijk kinderen op jonge leeftijd - wanneer ze nog heel nieuwsgierig zijn en spelenderwijs de wereld onderzoeken - te interesseren voor programmeren. In deze gedigitaliseerde wereld heb je de toekomst als je digitaal vaardig en creatief bent. Het bedrijfsleven heeft een tekort aan goede ict’ers en de vraag naar programmeurs zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Niet voor niets leren kinderen in landen als Zweden en Engeland al op de basisschool programmeren, in dat laatste land is het zelfs verplicht.

 

Wat is het doel van De Wegwijzer?

• Jonge kinderen de kans geven hun digitale talenten te ontdekken en uit te bouwen. We vergroten zo de kans dat ze deze talenten later benutten in een baan in de ict.

• Kinderen meer leren over de ‘achterkant’ van apparaten die ze goed kennen, zoals de iPad, smartphone en computer. Zo ontdekken ze dat wat op het scherm verschijnt, door mensen uitgedacht en gecreëerd is. Ze blijken er bovendien zelf een bijdrage aan te kunnen leveren. Naast consumenten, worden ze zo ook actieve producenten van hun eigen technische creaties.

• Het creatief en logisch denken stimuleren en de samenwerking tussen leerlingen bevorderen. 16 Schoolgids 2017-2018 basisschool De Wegwijzer ‘Samen leren, Samen werken, Samen leven, dat maakt ons samen Slimmer!’

Hoe werkt het?

Unplugged

In dit onderdeel leren kinderen hoe programmeren werkt, maar zonder gebruik te maken van een computer. De principes van programmeren worden zo heel helder en tastbaar.

Maken

In dit onderdeel gebruiken leerlingen 'gewone' objecten en maken die vervolgens interactief, of maken leerlingen animatiefilmpjes of apps. Zo leren ze dat programmeren niet een doel op zich is, maar een vaardigheid die je in staat stelt iets te bedenken en zelf te maken.

Programmeren

In dit onderdeel zetten leerlingen aan de hand van opdrachten hun eerste voorzichtige stapjes op het gebied van programmeren door middel van het schrijven van code. De kinderen werken onder andere met Scratch, Scratch jr, Ozobot en de blue-bot.

 

Afbeeldingsresultaat voor ozobot

Meer nieuwsberichten

De Wegwijzer Eemnes

Vierkante Bosje 35
3755 BE Eemnes 

tel. 035-5386921 
e-mail: wegwijzer@proceon.nl

De Wegwijzer Eemnes

Vierkante Bosje 35
3755 BE Eemnes 

tel. 035-5386921 
e-mail: wegwijzer@proceon.nl

    Nieuwsbrief

    Vul hieronder uw e-mail adres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

    Inschrijven